Metod Trobec – jedan od okrutnijih serijskih ubojica

Mnogi su čuli za Trobecove krušne peći. Lik i djelo ovog serijskog ubojice opjevao je bend Slon i Sadež, a po ključnom motivu njegovih ubojstava zagrebački postpunk bend dao si je ime Trobecove krušne peći. Metod Trobec ubio je pet žena. Njegovi problemi počeli su u ranoj mladosti kada je optužen za spaljivanje susjedove štale i nakon krađe mopeda.

Svoju priliku za boljim životom potražio je u Njemačkoj, ali zbog niza kriminalnih radnji završio je u slovenskom zatvoru. Tada su doktori utvrdili da Trobec boluje od zatvoreničkog sindroma. On je bio svjestan svega; orijentirana, ali i histerična psihopatska osoba koja je autosugestivno došla u pseudodementno stanje, kažu nalazi. Trobec je primao terapiju elektrošokom i tvrdio da zbog toga više nikada nije bio isti.

Njegova prva žrtva bila je Vida Markovčić koju je ubio 1976. godine, a ostale četiri žrtve upoznao je u kafićima. Sve su ubijene na isti način. „Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja. Kad sam se osvestio, ona je bila krvava i mrtva!” , objasnio je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i posljednje žrtve Zorke Nikolić. Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u krušnoj peći koju je imao u kući. On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je nakon revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je počinio samoubojstvo 2006. u zatvoru.

 

PRENOSI: TELEGRAM.HR